Kids-Tennis

In 2006 lanceerde de Vlaamse Tennisvereniging het VTV KidsTennisproject. De Breese tennisclub club is vanaf 2009 ook stapsgewijze het Kidstennis in onze club aan het integreren.
Het VTV KidsTennisproject is de opleidingsstructuur voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Met KidsTennis wil VTV de trainers en de clubs ondersteunen om zo de kwaliteit van de jeugdtrainingen in de clubs verder te optimaliseren.

Het KidsTennis omvat 4 kleuren en 7 levels: Elke kleur (of elk Level) duidt op een bepaald vaardigheidsniveau. De beginnende tennisser start in Blauw Level 1 om uiteindelijk Groen te bereiken.

KidsTennis Richtleeftijd voor
vroegere instappers
Bestaande methodiek
Mini-Midi-Maxi
Blauw level 1 5-6j Mini 1-2
Blauw level 2 6-7j Mini 3
Rood level 1 7-8j Mini 4
Rood level 2 8-9j Mini 5
Oranje level 1 9j Midi
Oranje level 2 10j Midi/Maxi
Groen 10-12j Maxi

De richtleeftijden zijn voor kinderen die instappen op jonge leeftijd (voor Blauw Level 1 dus op 5- of 6-jarige leeftijd) en normaal evolueren. Spelers die bijvoorbeeld op 9-jarige leeftijd beginnen tennissen, zullen ook starten in Blauw en de kleuren op hun snelheid doorlopen. Rechts in de tabel staat de link met de mini-midi-maximethodiek.
Deze methodiek werd dus herwerkt, aangevuld en in een nieuw kleedje gestoken om de toepassing ervan in de praktijk te vergemakkelijken. Deze vergelijkingstabel is nuttig bij de indeling van de groepen volgens het nieuwe systeem.

Het KidsTennis sporttechnisch concept is dus vrij eenvoudig. Aan de verschillende vaardigheidsniveau's wordt een kleur toegekend. De kinderen kunnen overgaan naar een volgende kleur wanneer ze slagen voor een aantal testjes.
Op deze manier kunnen zowel de trainer als de ouders de evolutie van het kind volgen. Ook de speler zelf heeft een beter zicht op zijn vooruitgang. Wanneer de kinderen alle kleuren doorlopen, dan starten ze in Blauw als een beginnende tennisser en eindigen ze in Groen als een speler met een degelijke basis om aan competitie deel te nemen. (wit-blauw-rood-oranje-groen) Tennisclubs krijgen alsmaar te maken met jongere kinderen (3- tot 5-jarigen). Voor hen werd een reeks van 24 ‘witte’ lesjes uitgewerkt om hen voor te bereiden op het KidsTennis. In Wit wordt de nadruk gelegd op speelse motoriek.

Wie?
Alle jeugdspelers van onze club van 3 tot 12 jaar zullen in de loop van dit of volgende jaren met KidsTennis in aanraking komen. Indien u vragen heeft kan u altijd terecht bij één van de trainers.Voor meer informatie kunt u altijd terecht op de VTV KidsTennis website!